Pčelarske zanimljivosti

Bagremov med – ojačajte svoj imunitet prirodnim putem

Med od bagrema, bagremov med

Bagremov med se smatra kao jedan od najboljih i najcjenjenijih vrsta meda, kako u našim krajevima tako i u svijetu. Još od davnih vremena bio je vrlo poznat i korišten, kako u prehrambene tako i u zdravstvene svrhe. Kako bi se iskoristili svi ljekoviti sastojci koje posjeduje med od bagrema, vrlo je bitno da bude čisti, domaći i prirodni med. To znači da u sebi ne sadrži nikakve dodatne kemikalije niti sastojke. Velike korporacije, koje proizvode med u velikim količinama, većinom podliježu tome da u njega stavljaju dodatne aditive. Rezultat toga je da krajnji kupac ne kupi pravi med s pravim vrijednostima i svim svojim hranjivim vrijednostima. Zato iskusni pčelari i ostali koji se bave pčelarstvom navode kako je najbolje krajnjim kupcima da med kupe od domaćih pčelara jer će tako dobiti pravi domaći vrcani med sa svim svojim hranjivim i zdravstvenim sastojcima.

Nego malo više o bagremovom medu. Med od bagrema sadrži ljekovita svojstva koja ga izdvajaju od više od 300 sorti meda diljem svijeta. Dobiva se od cvijeta bagrema i karakterizira ga vrlo svijetla boja, vrlo lagana tekstura i neutralna aroma. Bagremov med je poprilično neutralnog i glatkog okusa i upravo zbog njegovog okusa ga svi obožavaju, od djece do starijih ljudi. Mnogi med od bagrema koriste kao prirodni zaslađivač u svoje čajeve, jogurte, kavu, hranu i slično. Treba napomenuti i kako sadrži više fruktoze od glukoze zbog čega se sporo kristalizira te može duže vrijeme ostati u tekućem stanju.

Bagremov med na kruhu idealna vrsta doručka

Bagremov med s komadićem kruha savršena užina

Bagremov med ima neusporedivu učinkovitost za dišne bolesti. Med od bagrema je najbolji organski izbor za djecu od dvije godine na više jer je sladak, za razliku od uobičajenog sirupa za kašalj. Odrasli ljudi se također više okreću prema ovom prirodnom lijeku kao održivijem kućnom lijeku zbog njegovih neograničenih zdravstvenih prednosti, a njegov plus još je to što ne sadrži nikakve štetne sastojke. Uzimajte dvije žličice meda prije spavanja kako biste ublažili kašalj, podmazali grlo i dišne puteve te smanjili upalu. Na žličicu na koju smo uzeli med od bagrema dobro je i staviti nekoliko kapi propolisa koji će dodatno pomoći prilikom prehlade ili gripe.

Med od bagrema je idealna vrsta meda koja se može uzimati za poboljšanje rada probavnog sustava te je jedna od namirnica koja opušta želučanu kiselinu. Može pomoći i kod mršavljenja jer sa svojim slatkim okusom, ako se pomiješa s vodom, bagremov med može zadovoljiti našu potrebu za slatkim. Također poboljšava metabolizam što doprinosi samom gubitku težine. Zbog svojih svojstava bagremov med poboljšava i cirkulaciju krvi te poboljšava proizvodnju crvenih krvnih stanica, trombocita i drugih krvnih stanica. Kako je bagremov med i prirodni zaslađivač, pogodan za sve vrste hrane i pića, savršen je dodatak prehrani za sve koji boluju od dijabetesa ili su na niskokaloričnoj dijeti. Također zbog manje količine peludi u svojem sastavu, med od bagrema pogodniji je za ljude koje su alergične na pojedine vrste peludi.

Bagremov med je bogat antioksidansima koji mogu pridonijeti zdravstvenim prednostima. Healthline navodi kako antioksidansi štite naše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. S vremenom, oštećenje slobodnih radikala može doprinijeti bolestima. Flavonoidi su glavna vrsta oksidansa u medu od bagrema. Prehrana koja je bogata flavonoidima može smanjiti rizik od kroničnih stanja, uključujući bolesti srca i određene vrste raka. Med od bagrema također sadrži i beta karoten, vrstu biljnog pigmenta sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Ako konzumiramo hranu i dodatke prehrani bogatih beta-karotenom možemo poboljšati funkciju mozga i poboljšati zdravlje kože. Jedna studija je čak pokazala da bagremov med učinkovito zaustavlja širenje stanica raka pluća.

Za većinu pojedinaca, bagremov med je siguran za konzumaciju. Međutim, neke populacije će možda trebati izbjegavati ili ograničiti bagremov med, uključujući:

  • Dojenčad – zbog opasnosti od botulizma, rijetke bolesti koja se prenosi hranom, ne preporučuje se davanje bilo koje vrste meda bebama mlađim od godinu dana.
  • Dijabetičari – iako su dokazi o medu i dijabetesu različiti, sve vrste meda imaju visok udio prirodnog šećera. Bagremov med treba konzumirati umjereno jer može utjecati na razinu šećera u krvi.
  • Alergičari – oni koji su alergični na pčele ili med. Ako ste alergični na tradicionalni med ili pčele, možete doživjeti alergijsku reakciju na konzumaciju ili lokalnu primjenu bagremovog meda.

Iako med od bagrema može imati zdravstvene prednosti, imajte na umu da ga – kao i svaki zaslađivač – treba konzumirati umjereno zbog visokog sadržaja kalorija i šećera. Konzumiranje previše bilo koje vrste zaslađivača može pridonijeti debljanju, povećati razinu šećera u krvi i imati negativan utjecaj na vaše zdravlje. Bagremov med siguran je za većinu osoba starijih od godinu dana. Unatoč tome, osobe alergične na pčele ili med i osobe s dijabetesom trebaju razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što ga koriste.

 

[Izvori]:

  1. https://www.sweethoneyco.co.uk/why-acacia-honey-is-one-of-the-best-honey/
  2. https://www.healthline.com/nutrition/acacia-honey